The Glens of Antrim (Antrims dalgångar) sträcker sig över en cirka 80 km lång strandlinje och omfattar gräsmarker, skogar, torvmyrar, bergshöjder, kyrkor och slott. Antrim Coast Road, byggd på 1830-talet, slingrar sig fram mellan vikar och höga klipplinjer i nästan 160 km. Det finns totalt nio dalgångar.
Den första eller sydligaste av de nio dalgångarna, “arméns dalgång” innehåller kuststaden Glenarm. På kustsidan nära Glenarm finns det en hög med stenar med en öppning i som har fått namnet “’The Madman’s Window”, en förmodad självmordsplats.
Jordbruk är den huvudsakliga inkomstkällan i Glenarm.
Glentaisie är uppkallad efter prinsessan Taisie som var dotter till kung Dorm av Rathlin Island. Dalgången är cirka 8 km lång och är den nordligaste av de nio dalgångarna. Denna lilla dalgång ligger på västra sidan av Knocklayd Mountain och slingrar sig fram till Ballycastle.
En av Glentaisis mest berömda berättelser är den om ’The Children of Lir’, där barnen förvandlades till svanar och simmade utanför kusten i århundraden ända tills förtrollningen bröts genom ljudet av en kyrkklocka.
Glenshesk, som betyder “dalgång av vass”, är en trädbevuxen, vild och orörd dalgång som ligger söder om Knocklayde Mountain och öppnar sig mot havet vid Ballycastle. Här finns en skogspark och ett picknickområde och fantastisk utsikt över Rathlin Island och Mull of Kintyre i Skottland kan ses på klara dagar. Denna dalgång är full av historia. Vid foten ligger ruinerna av Franciscan Friary of Bunamargy, byggd av Rory MacQuillan 1485 och bosatt av den kvinna som var känd som ’The Black Nun’, gjorde många profetior och ville bli begravd vid ingången till kapellet så att hon blev trampad på av de som besökte kapellet. Vid Glenshesk finns det upprättstående stenar som markerar gravplatserna för heliga män och kvinnor som dödats i strid
De små backarna vid denna lilla dalgång löper söderut till norr från Glenann och smälter in i Glendun. För några år sedan identifierades det en gravhög från bronsåldern från 2500 till 500 f.Kr. Namnet “Glencorp” betyder “kroppens dalgång” eller “de dödas dalgång”.
Glenaan ligger nära byn Cushendall och är känd som platsen för Ossian’s grav. Denna megalitiska grav med dubbla kammare och byggdes under sen stenålder för 4000 till 5000 år sedan. Enligt legenden var Ossian en poet, krigare och son till Finn, ledare för Fianna-brödraskapet.
Under 1800-talet var folket som bodde här nästan helt självförsörjande med jordbruk, kvarnar och en majsfabrik. Idag är det bara boskap som betar där.
Den berömda poeten Dusty Rhodes (James Stoddard Moore) föddes i Glenaan och skrev många dikter som uttryckte sin kärlek till dalgången.
Denna djupa, breda dalgång sveper ner mot byn Cushendall, och kallas ofta för dalgångarnas hjärta. År 1923 var det en av de första byarna på Irland som hade ett vattenkraftsystem.
Glenballyemon har fin utsikt över Trostan, det högsta berget i Co Antrim, 5555 meter högt. Namnet betyder ’Edwardstowns dalgång’.
Den sjunde dalgången, Glendun, beskrivs som djup, brant och trädbevuxen. Namnet betyder bokstavligen ”brun dalgång”. En lugn och fridfull dalgång som har det största området med lövskog, främst på grund av hyresvärdar som Whites of Broughshane, som planterade de 29 hektar som kallas Cregagh Wood. Gömt bland träden ligger ’The Altar in the Wood’, en uthuggning i en sten med en scen från korsfästelsen från 1500-talet när strafflagar tvingade katoliker att delta i mässor i all hemlighet.
Glenduns viadukt, byggdes år 1836 av den 22 år gamla arkitekten Charles Lanyon, sträcker sig runt dalgången och floden Dun.
Denna dalgång är formad som ett svärd och dess namn betyder ”svärdets dalgång”. Den sveper ut till havet vid Carnlough och är omgiven av vita kalkstensklippor.
Glenariff, som betyder ”plogens dalgång”, är den största och mest kända av de nio dalgångarna, ofta kallad ”Queen of the Glens”. En perfekt u-formad dal med vacker utsikt och spektakulära vattenfall. Dalgången möter havet vid den lilla byn Waterfoot.
För ungefär 100 år sedan planterades träd i dalgången för att förbättra de inhemska skogarna av hassel, ek, ask och pil och för att göra området mer attraktivt för besökare.